Cafe De Paris Soslu Bonfile / Biftek / Tavuk



Merhaba Tryemek Tarif Severleri Bugün siz değerli takipcilerimize Cafe De Paris Soslu Bonfile / Biftek / Tavuk tarifi vereceğiz Simdiden bu yemek tarifimizi deneyen herkese afiyet olsun

Cafe De Paris Soslu Bonfile / Biftek / Tavuk Tarifi'nin Malzemeleri

  • 500 gram istenilen herhangi bir et çeşidi bonfile/biftek/tavuk (etler en az 3-4 saat  zeytinyağ/ süt/kekik karışımı için de dinlendirilecek)
Sos malzemesi;
  • 100 gram tereyağ
  • 1 adet kuru soğan rendesi ( rendenin ince yeri ile rendeleyin ve suyunu sıkın)
  • 4 diş sarımsak ( rendelenmiş)
  • 1 çay bardağı eski kaşar rendesi yoksa taze kaşar
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı ketçap
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1  çay kaşığı karabiber ( silme)
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber yada pul biber ( tercih sizin)
  • Tuz ( atmadan önce  sosun tadına bakarak tuzu istediğiniz oranda siz ekleyin)
  • 5-6 dal ince kıyılmış maydanoz isteyen maydanoz yerine  2-3 tutam  dereotu kullanabilir  ( biz dereotunu pek sevmiyoruz o nedenle ben maydanoz kullandım)
  • 1 paket süt kreması ( 200 ml)

Cafe De Paris Soslu Bonfile / Biftek / Tavuk Tarifi'nin Yapılışı

Merhabalar, Sosumuz 1930 lu yıllarda önce namına Cenevre ’dahi bulunan Cafe dahi Paris adındaki lokanta dahi buluş ediliyor … Cafenin sahibi  Arthur François Dumont ’ un kayınpederi Mr. Boubier  bu sosun mucidi kendisine biliniyor… 1940 lı yıllar dahi ise restoranın şimendifer istasyonunun hızlı hızlı dibinde kayran alması nedeni ile sos güzelce ünleniyor…  Evde hazırlayacağımız  Cafe de Paris sos töz lezzete benzese dahi tamamen aynı değildir. Sosun orijinalinin  üzere birlikte 24 sayı baharatı içeren 41 ayrı konuşamayan var ve bu sos lisanslı ve adsız bir sos o nedenle katalog mecmu bilinemiyor… evde hazırlayacağımız sos ile orijinal sosun  aynısını etme şansımız hangi efsus ki  namevcut  ….Tercih ettiğiniz vücut rastgele hangi olursa olsun bu hazırlayacağımız bu  sos etinize haddinden fazla güzelce  aynı ezgi katacaktır. Genelde bonfile ile hazırlanan yemeğimizi isteyenler biftek ,enine  detaylı dilimlenmiş tavuk ciğer hitit ile yada küp sarhoş doğranmış mergup tıpkı tavuk eti ile dahi yapabilirler… Kullanacaksanız etlerinizi derince aynı saklama kabına alın ….etlerin konusunda  yarım yamalak çay bardağı süt, eksik çay bardağı zeytinyağ  çokça bir iki üstelik kekik ekleyin ve etleri harmanlayın…. etleri bu hat  birlikte 3-4 saat ağzı tutkun yerine  buzdolabında bekletin ,dinlendirin..vaktiniz var ise benzeri akşam bekletirseniz elan adamakıllı evet… Yemeğinizi hazırlayacağınız  zaman..derince benzeri sos tenceresinde sadeyağ eritin içine rendeli suyu sıkılmış soğanı ve rendelenmiş sarımsağı ekleyin … kokuları çıkana büyüklüğünde yakmadan malzemeyi tencere bile biraz kavurun…soğan ve sarımsaklar hafif kavruldu ocağın altını adamakıllı  kısın….şimdi kremayı ve hardalı ekleyin karıştırın..şimdi hızlıca ketçap, hint safranı ve kekiği ekleyin ve gene  karıştırın sonrasında karabiber,kırmızı biber ve  köriyi ekleyin karıştırın … kaşar peyniri peynirini ve kıyılmış maydanozu ekleyerek  hepsini güdük sürede  iyicene karıştırın..en son olarak sosunuzun  benzeri tadına bakın gönül ettiğiniz miktarda sosunuza  tuzu siz  ekleyin.tencerede kim malzemeyi kıvamlı tıpkı sos olana büyüklüğünde karıştıra karıştıra çokça alçak ateşte pişirin..tencere birlikte kim sos kaynadığı dakika 2 zaman kaynatmanız tam…sosu faziletkâr ateşte haddinden fazla kaynatırsanız sosunuz kesilebilir çünkü üzere üstelik krema ve tuz var…..unutmayın ! sos bunaltıcı ateşte pişirilecek kaynadığı zaman 1-2 an kaynatılıp acı kapatılacak… Sos hazırlanırken siz  kızmış döküm yada teflon tavada etlerinizi arkalı önlü domuzuna mühürleyin..etlerin gril olma  pişme kıvamını siz kendiniz ayarlayın ..deri pişme kıvamı size kalmış kimi eti haddinden fazla pişmiş sever bazı beş altı….ama lütfen unutmayın etlerinizi ne kadar haddinden fazla pişirirseniz etleriniz o kadar anif evet..o nedenle bence çok da pişirmeyin.. (bana göre) az, mutedil ve haddinden fazla pişmiş cilt  kıvamlarının  resimlerinin hepsini  paylaştım yeğleme sizin…. Pişen etleri  servis tabağına alın ve 1′ er parmak kalınlığında  dilimleyin ..dilimlenmiş ısıdam etlerin konusunda ısıdam sos dan bolca dökün..yemeğiniz amade….yemeğinizi  ısıdam hamam servis yapın…yemeğinizi misafirlerinize   patates kızartması ve mevsim yeşillikleri ile hazırlanmış  salata  ile sunmanızı öneririm… Afiyetler  olsun… Tavuk eti kullanacaklar  üzere birlikte tıpkı yapım şekli  makbul tavuk ahşa  etlerini yunak tavada etlerin kesiliş şekillerine göre ya ciğer sotesi yapın yada önlü pistonlu kızartın ısıdam tavuklara yunak sos dökerek servis yapın… Özgün tarifte rokfor,hıyar ciğeri,beyaz zehir şarap,dijon hardalı,worcestershire sos  kullanılıyormuş … bu malzemeler herkesin ulaşacağı malzemeler olamayacağı için  ego sosu içine kaşar peyniri ekleyerek yaptım..zaten dediğim gibi bu kül orijinal sos değil ona andıran  bir sos.. Orijinal sos gerçekte ikiye bölünerek hazırlanıyor … likit olan kısım ve hususi hazırlanıp dondurulmuş sadeyağ. Denilene bakarak önce ilk sos hazırlanıyor, ardından hususi baharatlı cansız tereyağı bu sosta eritiliyor. Orijinale elan andıran tıpkısı tarif yarmak isteyenler sitede paylaşım eden Sarp Yılmayan hatır tariflerinden sosu deneyebilirler… Zarifçe kalın
Sonraki Yazı
Next Post »