Merhaba Tryemek Tarif Severleri Bugün siz değerli takipcilerimize Cafe De Paris Soslu Bonfile / Biftek / Tavuk tarifi vereceğiz Simdiden bu yemek tarifimizi deneyen herkese afiyet olsun

- 500 gram istenilen herhangi bir et çeşidi bonfile/biftek/tavuk (etler en az 3-4 saat zeytinyağ/ süt/kekik karışımı için de dinlendirilecek)
Sos malzemesi;
- 100 gram tereyağ
- 1 adet kuru soğan rendesi ( rendenin ince yeri ile rendeleyin ve suyunu sıkın)
- 4 diş sarımsak ( rendelenmiş)
- 1 çay bardağı eski kaşar rendesi yoksa taze kaşar
- 1 yemek kaşığı hardal
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı ketçap
- 1 çay kaşığı köri
- 1 çay kaşığı karabiber ( silme)
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber yada pul biber ( tercih sizin)
- Tuz ( atmadan önce sosun tadına bakarak tuzu istediğiniz oranda siz ekleyin)
- 5-6 dal ince kıyılmış maydanoz isteyen maydanoz yerine 2-3 tutam dereotu kullanabilir ( biz dereotunu pek sevmiyoruz o nedenle ben maydanoz kullandım)
- 1 paket süt kreması ( 200 ml)

Merhabalar,
Sosumuz 1930 lu yıllarda önce namına Cenevre ’dahi bulunan Cafe dahi Paris adındaki lokanta dahi buluş ediliyor … Cafenin sahibi Arthur François Dumont ’ un kayınpederi Mr. Boubier bu sosun mucidi kendisine biliniyor… 1940 lı yıllar dahi ise restoranın şimendifer istasyonunun hızlı hızlı dibinde kayran alması nedeni ile sos güzelce ünleniyor… Evde hazırlayacağımız Cafe de Paris sos töz lezzete benzese dahi tamamen aynı değildir. Sosun orijinalinin üzere birlikte 24 sayı baharatı içeren 41 ayrı konuşamayan var ve bu sos lisanslı ve adsız bir sos o nedenle katalog mecmu bilinemiyor… evde hazırlayacağımız sos ile orijinal sosun aynısını etme şansımız hangi efsus ki namevcut ….Tercih ettiğiniz vücut rastgele hangi olursa olsun bu hazırlayacağımız bu sos etinize haddinden fazla güzelce aynı ezgi katacaktır. Genelde bonfile ile hazırlanan yemeğimizi isteyenler biftek ,enine detaylı dilimlenmiş tavuk ciğer hitit ile yada küp sarhoş doğranmış mergup tıpkı tavuk eti ile dahi yapabilirler…
Kullanacaksanız etlerinizi derince aynı saklama kabına alın ….etlerin konusunda yarım yamalak çay bardağı süt, eksik çay bardağı zeytinyağ çokça bir iki üstelik kekik ekleyin ve etleri harmanlayın…. etleri bu hat birlikte 3-4 saat ağzı tutkun yerine buzdolabında bekletin ,dinlendirin..vaktiniz var ise benzeri akşam bekletirseniz elan adamakıllı evet…
Yemeğinizi hazırlayacağınız zaman..derince benzeri sos tenceresinde sadeyağ eritin içine rendeli suyu sıkılmış soğanı ve rendelenmiş sarımsağı ekleyin … kokuları çıkana büyüklüğünde yakmadan malzemeyi tencere bile biraz kavurun…soğan ve sarımsaklar hafif kavruldu ocağın altını adamakıllı kısın….şimdi kremayı ve hardalı ekleyin karıştırın..şimdi hızlıca ketçap, hint safranı ve kekiği ekleyin ve gene karıştırın sonrasında karabiber,kırmızı biber ve köriyi ekleyin karıştırın … kaşar peyniri peynirini ve kıyılmış maydanozu ekleyerek hepsini güdük sürede iyicene karıştırın..en son olarak sosunuzun benzeri tadına bakın gönül ettiğiniz miktarda sosunuza tuzu siz ekleyin.tencerede kim malzemeyi kıvamlı tıpkı sos olana büyüklüğünde karıştıra karıştıra çokça alçak ateşte pişirin..tencere birlikte kim sos kaynadığı dakika 2 zaman kaynatmanız tam…sosu faziletkâr ateşte haddinden fazla kaynatırsanız sosunuz kesilebilir çünkü üzere üstelik krema ve tuz var…..unutmayın ! sos bunaltıcı ateşte pişirilecek kaynadığı zaman 1-2 an kaynatılıp acı kapatılacak…
Sos hazırlanırken siz kızmış döküm yada teflon tavada etlerinizi arkalı önlü domuzuna mühürleyin..etlerin gril olma pişme kıvamını siz kendiniz ayarlayın ..deri pişme kıvamı size kalmış kimi eti haddinden fazla pişmiş sever bazı beş altı….ama lütfen unutmayın etlerinizi ne kadar haddinden fazla pişirirseniz etleriniz o kadar anif evet..o nedenle bence çok da pişirmeyin.. (bana göre) az, mutedil ve haddinden fazla pişmiş cilt kıvamlarının resimlerinin hepsini paylaştım yeğleme sizin….
Pişen etleri servis tabağına alın ve 1′ er parmak kalınlığında dilimleyin ..dilimlenmiş ısıdam etlerin konusunda ısıdam sos dan bolca dökün..yemeğiniz amade….yemeğinizi ısıdam hamam servis yapın…yemeğinizi misafirlerinize patates kızartması ve mevsim yeşillikleri ile hazırlanmış salata ile sunmanızı öneririm…
Afiyetler olsun…
Tavuk eti kullanacaklar üzere birlikte tıpkı yapım şekli makbul tavuk ahşa etlerini yunak tavada etlerin kesiliş şekillerine göre ya ciğer sotesi yapın yada önlü pistonlu kızartın ısıdam tavuklara yunak sos dökerek servis yapın…
Özgün tarifte rokfor,hıyar ciğeri,beyaz zehir şarap,dijon hardalı,worcestershire sos kullanılıyormuş … bu malzemeler herkesin ulaşacağı malzemeler olamayacağı için ego sosu içine kaşar peyniri ekleyerek yaptım..zaten dediğim gibi bu kül orijinal sos değil ona andıran bir sos..
Orijinal sos gerçekte ikiye bölünerek hazırlanıyor … likit olan kısım ve hususi hazırlanıp dondurulmuş sadeyağ. Denilene bakarak önce ilk sos hazırlanıyor, ardından hususi baharatlı cansız tereyağı bu sosta eritiliyor. Orijinale elan andıran tıpkısı tarif yarmak isteyenler sitede paylaşım eden Sarp Yılmayan hatır tariflerinden sosu deneyebilirler…
Zarifçe kalın
İfadelerEmoticon